OPVOEDTIP: IK BEN TWEE EN IK DOE MEE

Soms lukt me dit niet en word ik boos

Vanaf een jaar of twee wordt uw kind zich steeds meer bewust van zichzelf en van zijn eigen wil. Daarnaast wil uw kind zelfstandiger worden en zoveel mogelijk zelf doen. Als het dan niet gaat zoals het kind wil, kan het gefrustreerd raken en driftbuien krijgen. Het is belangrijk dat kinderen hierin erkend worden en de ruimte krijgen om eigen grenzen en die van de omgeving op te zoeken. Kwink Kinderopvang geeft u graag tips hoe u thuis uw kind kunt begeleiden in de weg naar zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

TIPS VOOR THUIS

  • De alledaagse omgeving is de speel- en leeromgeving van uw kind. Alles wat er om uw kind heen gebeurt, wil uw kind ook kunnen. Betrek uw kind hierbij door bijvoorbeeld samen de tafel te dekken, groentes te snijden en de was te sorteren.
  • Help uw kind bij het ontdekken van zijn mening. Wil uw kind bijvoorbeeld zelf zijn kleding kiezen? Geef hem dan keuze uit twee dingen zodat het overzichtelijk blijft.
  • Uw kind is volop een eigen mening aan het ontwikkelen. Soms is uw kind het niet eens met uw mening. Ga daarover in gesprek met elkaar. Is uw kind dan boos of verdrietig? Geef daad de ruimte voor. U kunt uw kind later vragen of het 'over' is.
  • Uw kind kan het prettig vinden om ook thuis vaste momenten te hebben. Wilt u weten welke momenten en met welke regelmaat het terugkomt? Vraag het aan uw kind. Uw kind kan goed aangeven wat het prettig vindt.
  • Wees duidelijk in de communicatie: nee is ook echt nee.

MEER WETEN?

Hebt u nog aanvullende vragen op het gebied van zelfredzaamheid en zelfstandigheid? Stel ze gerust aan de pedagogische medewerker op uw locatie.