OPVOEDTIP: ZINDELIJK WORDEN

Kwink Kinderopvang wil de zelfstandigheid van uw kind stimuleren. Zindelijk worden is zowel voor uw kind als u een belangrijke fase in de ontwikkeling. Graag dragen wij daar ons steentje aan bij!

TIPS VOOR THUIS

Zet uw kindje in het begin op vaste tijdstippen op het potje of het toilet. Voor het eten, na het eten, voor het bad, na het bad, bij het opstaan, voor het slapen gaan. Zet uw kind daarnaast ook regelmatig tussendoor op het potje of het toilet. Zeg altijd wat u doet, zodat uw kind de handelingen en woorden leert. Op die manier leren kinderen het verband leggen tussen plassen en het potje of het toilet. Vraag ook regelmatig of uw kind moet plassen. Geef uw kind rustig de tijd om te plassen. Plassen lukt beter als uw kind zich ontspannen voelt. Duurt het langer dan 5 minuten? Dan kunt u uw kind van het potje halen. Reageer positief als uw kind goed op het potje blijft zitten, of een plasje heeft gedaan. Beloon bijvoorbeeld met een applausje, een ‘hoera’, geef wat extra aandacht of een knuffel. De eerste dagen van de zindelijkheidstraining moet uw kind wennen. Houd dus rekening met ongelukjes. Geef er zo weinig mogelijk aandacht aan en wordt zeker niet boos. Dat helpt het kind om ontspannen te blijven. Is er na een week geen enkele vooruitgang? Stop dan enkele weken. Begin niet met zindelijkheidstraining als uw kind moe of ziek is. Of als u zelf moe of ziek bent. Dring niet aan als uw kind nog niet wil. Elk kind is anders; de een leert sneller dan de ander. Maak uzelf niet ongerust als het proces wat langer duurt.


MEER WETEN?

Hebt u nog aanvullende vragen op het gebied van zindelijkheid? Stel ze gerust aan de pedagogische medewerker op uw locatie.